Модернизират рибарския порт в Ченгене скеле

mirg-ribarstvoОбщина Бургас планира да реконструира и модернизира рибарското пристанище в рибарското селище Ченгене скеле. Процедурата е на стойност 11.5 млн. лева, без ДДС. Офертите ще бъдат отворени днес в заседателната зала на Община Бургас, предаде БургасНюз.

Администрацията ще разчита на финансиране от новата програма „Рибарство“ 2015-2020 г. и е в готовност да стартира строителните дейности със собствени средства.

Обявената обществена поръчка е за проектиране и строителство на реконструкцията и модернизацията на рибарското пристанище в Ченгене скеле, в землището на кв. Крайморие. Изпълнителят ще трябва да подготви технически проект съгласно приетото техническо задание и да изпълни предвидените строително-монтажни работи.

Община Бургас планира да превърне рибарското селище в туристическа атракция. През 2011 г. местността официално получи статут на селище с разработения подробен устройствен план, с което се постави и началото на реализацията на плановете на местната власт за развитие на околностите. Променено беше предназначението на земи от държавния горски фонд, с което стартира изграждането на елементите на техническата инфраструктура, уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки.

Порутените постройки в селището ще бъдат заменени с автентични рибарски хижи. Потомствените рибари ще могат да запазят поминъка си, след като години наред се притесняваха за статута на селището заради незаконното строителство в района и споровете за премахването му. До момента в рибарското селище са премахнати над 100 незаконно изградени постройки, като предстои събарянето на още около 140.

Плановете за реконструкция на пристанището предвиждат да се осигурят допълнителни 110 места за рибарски съдове /рибарски лодки и риболовни кораби до 8 м, до 9 м и до 20 м/, както и да се изградят обслужващи сгради и съоръжения, които да отговарят на европейските изисквания. Планира се строителството на сграда с административни функции, площадка за разтоварване, сортиране и първична обработка на улова, рибна борса, складове, зона за временно съхраняване на отпадъци, ремонтна работилница, заведение за хранене с минимум 50 места, сгради за охрана, паркинги.

Пристанището ще обхване площ около 10 хил. кв. м, включително с довеждащ път.

Община Бургас първа от местните администрации се възползва от мярката „Инвестиции в реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки“ по оперативната програма „Рибарство и аквакултури“ 2007-2014 г., като вече инвестира в обновяването и модернизацията на рибарското пристанище в Сарафово. Проектът за съоръжението в Ченгене скеле е вторият подобен проект на общината.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Липсата на навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза „Stellar Daisy“

Пренебрегването на нуждата от навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза STELLAR DAISY. Това постанови Държавният морски трибунал на Южна

САЩ водят разговори със съюзници за осигуряване на ескорт на търговските кораби в Червено море

Снимката е илюстративна. САЩ водят разговори със своите съюзници за осигуряване на военен ескорт на корабите, плаващи в Червено море на фона на сериозните рискове за