Протести до дупка, ако правителството не изпълни исканията на работещите в Пристанище Варна (видео)

DSC_0030
Ежедневни протести ще организират работещите в Пристанище Варна, ако правителството не изпълни исканията им. Това обявиха днес синдикалните лидери във варненския порт, предаде репортер на Maritime.bg.

Очаквайте още видео и снимки.

Гаранции, че пристанище Варна няма да бъде преместено преди изграждане на новите мощности, освобождаване на новия и връщане на стария изпълнителен директор и освобождаване на председателя на борда на директорите. Това са исканията на пристанищните работници. Според синдикални лидери, Пристанище Варна ще бъде отворено към града, преди да бъдат създадени нови мощности, което със сигурност ще доведе до масови съкращения. По думите на протестиращите бордът на директорите, оглавен от бившия депутат на ГЕРБ Димитър Атанасов, ще изпълни буквално унищожението на пристанището. Според протестиращите Атанасов е изразител на интересите на частен холдинг.

„На мястото на пристанище – Изток ще се пекат кебапчета и ще се лее бира“, викаше един от протестиращите, а колегите му го подкрепяха с възгласи „оставка“ насочени както към новото ръководство на порта, така и към министерството на транспорта и община Варна. Лидери на протестиращите обвиниха и кмета Иван Портних в неистовите му опити да „заграби“ първо и второ кейови места за да превърне зоната в атракцион.

Синдикатите искат писмени гаранции, че исканията им ще бъдат изпълнени и заявиха, че подават ръка за диалог, въпреки, че от ноември месец м.г. не са получили отговори нито от министър председателя Бойко Борисов, нито от министъра на транспорта Ивайло Московски.

В противен случай заплашват да организират ежедневни протести. „Само днес сме над 200 души пред входа на пристанището. Това правителство трябва ясно да си дава сметка, че пак от Варна може да бъде свалено“, коментира работещ в порта пред Maritime.bg и добави, че е напълно възможно да бъде блокирана работата на порта, да бъдат блокирани основни пътни артерии, а протестът да се превърне от регионален в национален, ако не бъдат спазени исканията им.

Снимки (Иван Илчев, Maritime.bg):
[oqeygallery id=160]

Още по темата:

[insert_posts query_type=“posts“ posts=“29299, 29294, 29276, 29273, 29267, 29207, 29161, 29196, 29229, 29251″ num=“100″ display_style=“list-small“]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини