Мрачно бъдеще за европейските контейнерни пристанища

pristanishte

Малко вероятно е европейските контейнерни пристанища да задържат темповете на растеж, който отбелязват през последните три десетилетия. Този извод правят анализаторите на рейтинговата агенция Фич (Fitch), като добавят, че най-засегнати от тенденцията за използване на все по-големи контейнеровози ще бъдат малките и средни пристанища. Именно те през следващите години ще водят ценови войни.

Европейските контейнерни портове отчитат среден годишен растеж от 6,5 %, сочат статистиките от 1985 година насам, но това се дължи на обстоятелства, за които анализаторите смятат, че изчезват.

В частност, възходът на Азия като производствен център е сред обстоятелствата, които са носили растеж за европейските контейнерни пристанища. Очаква се обаче азиатският възход да забави темповете си, а основните износители да ребалансират икономиките си като се фокусират в нуждите на вътрешното си потребление.

Голяма част от растежа, според Фич, е причинен и от факта, че много стоки, които преди са се превозвали от кораби за генерални товари, са преминали за обработка в контейнери. Тази тенденция ще продължи още най-много 10 години, предвиждат анализаторите.

Фич коментира още, че тенденциите за намаляване на растежа са свързани и с промените в индустрията като цяло. Влияние ще окаже засиленото търсене на все по-големи контейнеровози, както и работата само с едно пристанище, каквато практика вече имат много от големите търговци. Такива фактори ще поляризират растежа на големите пристанища и ще намалят пазарния дял на по-малките портове.

Конкуренцията при контейнерните пристанища ще се ожесточава още в бъдеще, тъй като стандартизираните единици могат много по-лесно да бъдат транспортирани по пътни и железопътни мрежи, в сравнение с другите видове товари.

Според Фич, малките пристанища ще бъдат изправени пред много сериозно намаляване на товарооборотите, като единственият им начин за развитие е свързването към по-големи терминали, изпълнявайки функциите на фидерни портове.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент