Служители превзели бургаската фирма „К.рис“

k.ris-group[col type=“half“]

„Четирима бивши служители иззеха бизнеса на баща ни, който той градеше с професионализъм и всеотдайност през целия си живот…“ Така започват жалбата до ОДМВР-Бургас наследниците на корабния мениджър Костадин Георгиев, съобщи Флагман.бг. Георгиев почина съвсем наскоро – на 3 декември 2014 г., оставяйки изградена за 20 години авторитетна международна структура в корабоплаването, носеща огромни доходи.[/col]

[col type=“half last“]

Вижте само в Maritime.bg какво каза к.д.п. Петър Апостолов:
[insert_posts query_type=“posts“ posts=“29393″ display_style=“list-small“]
[/col]

Синовете на покойника – Лъчезар Георгиев и Пламен Георгиев опитват втори месец да поемат компанията на баща си и да я развиват. Но това се оказва невъзможно! Вместо бизнес за милиони, в момента те притежават само кухия бранд на корабна агенция „К.РИС-Костадин Георгиев“ ООД, чийто офис се намира на партера на бл.5 в жк „Лазур“.

Четирима ключови подчинени на починалия Костадин Георгиев – управителят Петър Апостолов и агентите Румен Шопов, Стамат Кирилов и Димитър Ковачев напускат „К.РИС-Костадин Георгиев“ ООД през декември, веднага след погребението му, като изнасят цялата база данни. Сменят паролите за достъп до електронните пощи, променят координатите в официалната страница на дружеството и започват самостоятелна комуникация с контрагентите, алармират прокуратурата и икономическа полиция Лъчезар и Пламен Георгиев. Те са убедени, че кражбата на бизнеса на баща им е планирана, защото напускането на четиримата съвпада с периода, в който искат лиценз, за да оперират със собствена компания – „СтарНав“ ООД. Управител на новата фирма е Петър Апостолов, а дяловете са разделени пропорционално между четворката.

Кой беше Костадин Георгиев?

Предприемачът Костадин Георгиев бе изключително популярна личност в Бургас. Още в зората на демокрацията той създаде една от първите посреднически агенции, опериращи в морския бизнес. За 20 години фирмата на Георгиев „К.РИС-Костадин Георгиев“ ООД стана безспорен лидер в бранша и до края на 2014 година бе с най-голям пазарен дял. Техни партньори са корабни компании от Азия, Европа, Африка и Австралия. Георгиев издъхна след тежко онкологично заболяване. Неговите близки разкриха, че диагнозата му е била известна преди повече от година. Смята се, че в този период Апостолов, Шопов, Кирилов и Ковачев са скроили плана да отцепят от „К.РИС-Костадин Георгиев“ ООД партньорите и клиентите. Буквално часове след смъртта му те се изнасят от офиса на компанията в жк“Лазур“ и наемат друг офис – в луксозната сграда „Кондоско“ на бул.“Транспортна“. Там, необезпокоявани от синовете, продължават да въртят бизнеса като свой.

И четиримата са с подписани декларации за лоялност

„Наехме друг управител, но нямаме контактите на нашите партньори, на практика сме с вързани ръце. Апостолов, Шопов, Кирилов и Ковачев са сменили паролите за достъп с цел истинското дружество да няма възможност да изпълнява договорните си отношения. Всеки от тях бе на ръководна длъжност във фирмата. Те са се възползвали от поста си, за да превишат правата си и да си набавят облага. Грубо злоупотребяват с даденото им доверие, което е нарушение на подписаната от тях декларация“, казват синовете на Костадин Георгиев. Те прилагат и декларациите за лоялност на четворката, от които става ясно, че три години след напускане на „К.РИС-Костадин Георгиев“ нито един от четиримата няма право да работи за друга корабна или посредническа компания в срок от три години. Категорично се забранява и изнасянето, укриването или унищожаването на документация на фирмата.

И данъчните поемат четворката от „К.РИС“

Синовете на Костадин Георгиев са сигнализирали и НАП-Бургас, че Петър Апостолов, Румен Шопов, Димитър Ковачев и Стамат Кирилов са получавали на ръка всеки месец хонорари от EURONAV SHIP – по 1500 евро на човек. Според твърденията им допълнителните възнаграждения са вземани в продължение на близо десет години, доходите не били декларирани пред приходната агенция. Прилагат бордера от последните преводи. Според изчисленията им Апостолов, Шопов, Ковачев и Кирилов са укрили от данъчните по 180 хил.евро. Сигналът е входиран в НАП на 24 януари 2015 година.

От вчера Районна прокуратура-Бургас е поела разследването. Не е изключено обаче то да бъде прехвърлено на Окръжна прокуратура-Бургас, тъй като става въпрос за предполагаема измама за милиони левове. Апостолов, Шопов, Кирилов и Ковачев вчера бяха разпитани в Икономическа полиция.

Репортер на Флагман.бг откри четиримата в новия им офис в „Кондоско“-бизнесцентър. Наетите от тях помещения не са брандирани. Напълно възможно е те да продължават да се представят като „К.РИС-Костадин Георгиев“ ООД. Охраната на сградата веднага ни упъти с точния номер на офиса, щом чу, че питаме за корабната агенция „К.РИС“. Наемателите обаче побързаха да заключат вратата под носа ни. При опит да влезем в помещението от другия вход, попаднахме на Димитър Ковачев, който бе категоричен: „Не желаем да вземем отношение!“. / Flagman.bg

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент