Борислав Гуцанов: Проявяват се апетити за концесия на Пристанище Варна

Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов

Проявяват се апетити за концесия на Пристанище Варна. Това каза пред Maritime.bg лидерът на варненските социалисти Борислав Гуцанов. “Не виждам друга причина за спирането на проекта за интермодалния терминал”, коментира бившият депутат.

По думите му зад концесията се крият интересите на лица, които искат да се облагодетелстват. “Нека министър-председателят да каже защо за втори път се спира проектът за новия терминал, който може да се сравни с интересите на държавата при изграждането на АЕЦ “Белене”, коментира градският лидер на БСП.

“Безспорно Пристанище Варна е успешно предприятие и някак си не е коректно да обезличаваш труда на хиляди варненци”, коментира Гуцанов по повод твърденията на министъра на транспорта, че портът печели колкото два хотела. Според него е напълно ясно, че смяната на директорите е политически акт.

Гуцанов коментира още, че не е добър знак и фактът, че в обществото се появи информация за оказван натиск над бившия директор. “Това идва да покаже, че няма разлика между първия и втория кабинет на Борисов, на всички е известно, че при първия мандат бе оказван смазващ натиск над бизнес, над хора”, подчерта той.

Социалистът застана на страната на работещите в порта и защити позицията им, че освобождаването на първо и второ кейови места трябва да стане едва след изграждане на новите мощности. “Затова настоявам говоря и няма да спра, че трябва да започне изграждането на новия терминал. Трябва първо да се прехвърлят мощности, да имаме работещо пристанище и тогава да правим останалото. Ако проектирането не беше спряно сега от този кабинет, още през това лятото можеше да започне строителството на новия терминал. Освен всичко друго – това са работни места за варненци, заетост на варненски фирми. Видях, че в проекта за развитие на туризма до 2020 г. от общината са преписали проекта за атракционна зона, такъв какъвто аз говоря и настоявам да бъде. Вместо да преписват първо трябва да обяснят защо беше спряна процедурата за проектиране на новия терминал”, каза той и припомни, че първият кабинет на Бойко Борисов е стопирал осигурения японски заем от 160 млн. лева, а вторият кабинет е сложил прът пред проектирането, за което дори има избрана фирма.

“Спирането на новия терминал, на новото пристанище, мога да определя като престъпление не само към Варна, а към цялата държава”, каза още Борислав Гуцанов.

Четете тук всичко по темата за рокадите и протестите в Пристанище Варна

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент