Работници в Пристанище Варна искат да им възстановят пари за курсове по „Южен поток“

Снимката е илюстративна, фото: Пристанище Варна
Снимката е илюстративна, фото: Пристанище Варна

Специални курсове са преминали водачи на тилова механизация в Пристанище Варна – Изток в отговор на изискванията по проекта „Южен поток“, научи Maritime.bg. Още през лятото работниците били предупредени да преминат курсове за придобиване на правоспособност „Е“ и да предоставят удостоверение за психологическа годност. Удостоверението и курса трябвало да платят сами, сигнализират от Асоциацията на пристанищните работници и служители, колективен член на Моряшкия професионален съюз.

Асоциацията твърди, че нареждането за провеждане на курсовете не е дадено пряко от ръководството на порта, а от шефа на отдела, който отговаря за тиловата механизация. От работническото сдружение информират, че са установили, че изпълнителния директор не е информиран за случая.

„Съгласно нормативните разпоредби, измененията на изискванията за заеманата длъжност може да стане само с изрична заповед от Вас“, пишат в писмо до вече бившия директор на порта от асоциацията. Освен това заявяват, че действията са дискриминационни, тъй като се отнасят само за водачите от Варна – Изток. Асоциацията твърди още, че е нарушен Кодексът на труда, тъй като повишаването на квалификацията би следвало да се извършва за сметка на работодателя.

„Ние настояваме на тези работници, които са платили за своя сметка повишаването на квалификацията си да им бъдат възстановени направените разходи чрез сключване на подходящи договори“, пишат до ръководството от сдружението. Организацията не съобщава какъв е броят на лицата, преминали и платили самостоятелно за допълнителни курсове.

Във Фейсбук асоциацията разпространи писмо, в което изразява надежда новото ръководство да реши проблема, в противен случай ще бъде информирана инспекцията по труда.

„Не знаем дали действията на посочените ръководители без знанието на работодателя са имали за цел да облагодетелстват външни учебни центрове“, коментират още от Асоциацията на пристанищните работници и служители.

Подавайте денонощно сигнали за нередности на дежурните редактори на Maritime.bg

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент