Редовен блок-влак до Германия пуска Пристанище Русе

blok-vlak-port-ruse

Редовна блок-влак линия между България и Германия ще експлоатира „Пристанищен комплекс Русе“ ЕАД. Това е пилотен за България проект, базиран на принципа на интермодалния транспорт, свързващ железопътен и сухопътен транспорт. Блок-влакът е с капацитет 68 товарни ремаркета (трейлери) и ще прави по един двупосочен курс на седмица, съобщиха от пресслужбата на министерство на транспорта. Очаква се до края на годината по линията да бъдат обработени около 3000 трейлера.

Проектът е поредната стъпка на Пристанище Русе за развитие на интермодалните превози, както и за въвеждане на нови методи за комбиниран превоз на товари по суша и река.

Припомняме, че от месец юли миналата година действа регулярна контейнерна линия по направлението Русе – Куртичи (Румъния). Контейнерите се превозват комбинирано с воден и железопътен транспорт. За периода юли – декември 2014 г., отчетените товари по това направление са близо 4 хил. тона.

За миналата година „Пристанищен комплекс Русе“ ЕАД отчита печалба в размер на 1,2 млн. лв. и 670 хил. тона обработени товари. Ръстът на печалбата е двоен спрямо 2013 г. Предвидените инвестиции за 2015 г. на дружеството за закупуване на нови машини и съоръжения и рехабилитация на пристанищна инфраструктура са в размер на 1 млн. лева.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент