Капитанът на кораба като лидер и мениджър

IMG_20150210_111902Все повече задачи свързани с мениджмънт и изискващи лидерски умения има пред съвременните морски капитани. Този извод бе направен на международна конференция, която се проведе днес във Варна, предаде репортер на Maritime.bg.

Като хора, които трябва да проявяват изключителна мисловна гъвкавост в система, която ги ограничена, бяха определени морските капитани от к.д.п. Христо Гюров, който разгледа техните отговорности в светлината на ISM кодекса. По думите му професията трябва да придобие по-човешки вид, за което той и неговият екип работи в момента.

Цялата презентация на к.д.п. Христо Гюров можете да чуете в аудио файла:

[col type=“half“]

„Изключително много са задачите пред съвременния капитан. Пред него буквално няма физическа възможност да свърши всичко, ако не делегира поне 90% от задачите на хората в неговия екипаж.

Никой обаче не ни учи да бъдем мениджъри, а задачата пред нас е да подготвим ръководство, което да дава насоки как капитанът да управлява ефективно своя екипаж“, каза пред Maritime.bg к.д.п. Десислав Димов, който представи основните моменти при подготовката на плавателните съдове за преминаване през опасни от пирати райони. [/col]

[col type=“half last“]

[/col]

Цялата презентация на к.д.п. Десислав Димов можете да чуете в аудио файла:


Основните изводи от конференцията на Международната морска организация в Бусан през 2013 година за ролята на жените в морската индустрия представи Мая Евтимова, управител на фирма „АТЕ Консулт“, която организира събитието във Варна. По думите й преди 11 години едва 1% от работещите на море са били от женски пол. Постепенно от тогава се наблюдава тенденция за увеличаване на жените, които работят на море. Евтимова даде примери за международни корпорации, които подават ръка на все повече дами за работа на кораби. Сред тях са Chevron, Euronav, Exmar и други.

Системата от правила за повишаване на сигурността в пристанище Констанца (Румъния), във връзка с ISPS кодекса, бе представена от Владимир-Виктор Джика, който е партньор на българската компания.

Сред основните цели на конференцията бе представянето на ръководство с иновативни практики за предоставяне на интегрирана подкрепа за малкия и средния бизнес в България. То е изготвено съвместно между екипите на българската компания и румънската организация „Владимир-Виктор Джика – Консултантско бюро за въвеждане на системи за управление“ на база опита на български и румънски консултантски компании. „В него са застъпени популярните стандарти и кодекси ISO, ISM, ISPS, Морската трудова конвенция, включително идеи за интегрирани системи във връзка с MARPOL“, коментира при представянето му Мая Евтимова.

Дейностите по разработването и популяризирането на „Ръководство с иновативни практики за предоставяне на интегрирана подкрепа за малкия и средния бизнес в България“ са по проект BG051PO001-7.0.07-0088 „Без граници при прилагането на иновативни практики в бизнес консултирането“, реализиран с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г., съфинансиран от европейския социален фонд на европейския съюз.

Снимки и видео: Иван Илчев, Maritime.bg

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент