Започва строителството на модерно рибарско пристанище във Варна

ribarsko-pristanishte-asparuhovo-varna

Започва изграждането на модерно рибарско пристанище и рибна борса в „Аспарухово“. Това стана ясно от думите на кмета на Варна Иван Портних. „С Десислава Танева – министър на земеделието и храните, при посещението й във Варна обсъдихме възможностите за изграждане на рибарско пристанище, мостици, слипове за спускане на лодки и модерна рибна борса. Започваме работа!“, написа той на профила си във Фейсбук, предаде ВарнаУтре.

Освен модерна борса и пристанище, за мястото има идея и да се изгради етнографски комплекс, свързан с рибарския поминък. Пак в същия район се обмисля и да се извади изведената от експлоатация подводница „Слава“, която подариха на общината, и да стане музей.

Финансирането на мащабния проект за рибарското пристанище, селище и борса ще дойде от европейската програма „Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.“. В предишния програмен период по програма „Рибарство“ за Варна е нямаше отпуснат нито лев.

Процедурата „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки“ по програмата се очаква да бъде отворена през третото тримесечие на 2015-а. За тази година са предвидени 9 млн. лева. 100% от финансиране ще е от ЕС, без да се изискват допълнителни средства от общината или държавата. Максималният размер на всеки проект е 8 500 000 лв. За толкова може да кандидатства община Варна през тази година. Реализацията на мащабния проект, вероятно ще продължи повече от година. Така местната администрация ще може да получи пари от бюджета на програмата и за 2016 г.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент