Кипър иска руска военноморска база

russian-navy
Две руски военни бази планира да предложи на Москва президентът на Кипър Никос Анастасиадис, предаде „Гласът на Русия“. Едната база ще бъде военноморска и ще бъде разположена в пристанище Лимасол, а другата – военновъздушна на летище Пафос.

Подписването на съответното споразумение се планира за 25 февруари по време на посещението на лидера на Кипър в Русия. Анастасиадис съобщи, че между двете страни вече има споразумение, което се нуждае от подновяване, и по време на официалната среща с ръководството на Русия ще бъдат обсъдени и някои допълнителни услуги, които сега Кипър оказва на Франция и Германия.

Не за първи път Кипър планира разширяване на военното сътрудничество с Русия, но предишния път – преди 8 години – му попречи Западът. А и сега това решение едва ли ще е просто, казва руският военен експерт Виктор Литовкин.
„Русия и Кипър отдавна развиват сътрудничество. Нашата страна беше предоставила 30 танка Т-80, един батальон БМП-3, но редица европейски страни, както и Турция, гледат на това нещо доста ревниво. Предложението на президента на Кипър към Русия да ползва пристанища и летища е една много достойна крачка за ръководството на тази страна. Ние нямаме нужда от свои военни бази на Кипър – липсва голяма военна необходимост, пък и струва солидни пари. За отбелязване е, че на Кипър има две британски бази на военновъздушните сили. А постоянното присъствие на наши войски може да създаде определени проблеми. Ние не сме заинтересовани от такива неща, пък и не бива да правим проблеми на Кипър. Но ако наши кораби са на патрулиране в Средиземно море и поискат да акостират на едно от кипърските пристанища – това ще е добре. Или самолетите, патрулиращи международното въздушно пространство, ще имат възможност за дозареждане на местните летища“, коментира специалистът.

Според главния редактор на руското списание „Национална обрана“ Игор Коротченко, докато няма официално заявление от страна на властите в Кипър може само да се посочат някои изгоди от това предложение. „Преди всичко, въпросът е до цената за арендуване на руски военни обекти на Кипър, а от друга страна, ръководството на страната тясно взаимодейства с Русия в икономическата сфера. Става очевидно, че ако това предложение бъде направено, то ще стане част от общия пакет, насочен към укрепване на връзките между двете страни. Но в такива сериозни въпроси следва да се изхожда и от сериозни предложения. Ще разглеждаме предложенията на Кипър, но когато те бъдат формализирани“, коментира Коротченко.

Руски военни бази има в Беларус, Казахстан, Абхазия, Южна Осетия, Армения, Киргизстан и Таджикистан. Има и пункт за материално-техническо снабдяване на военноморските сили в сирийския Тартус. Наскоро министърът на обраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че Русия води преговори за създаване на военни бази във Виетнам, Венецуела, Никарагуа, Сингапур, Сейшелските острови и Куба.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент