Синдикалисти от Пристанище Варна отвърнаха на нападките

Пристанище Варна - Изток, снимка: SkyNomad
Пристанище Варна – Изток, снимка: SkyNomad

Синдикалистите в Пристанище Варна, които инициираха протест срещу ръководството, отхвърлиха отправените им обвинения за нелегитимност на една от профсъюзните организации и кадруване, съобщи Топ Новини Варна. В декларация, адресирана до институциите и медиите, те заявят, че за първи път са решили да протестират срещу председателя на Съвета на директорите Димитър Атанасов заради опитите му да отнеме социални придобивки на работниците и да застраши бъдещето на порта.

Председателите на синдикалните организации в пристанището категорично не приемат и нападките за политически пристрастия и агитации. Назначението на Димитър Атанасов е в нарушение, защото нито защитава интересите на нацията, а на определена икономическа групировка, нито е политически неутрален, заявяват по адрес на председателя на съвета на директорите авторите на декларацията.

Според тях опитите за отваряне на първо и второ корабни места са започнали в началото на 2013 г. и това ставало ясно и от кореспонденция между областния управител на Варна, изпълнителния директор на пристанището, правителството и в частност Министерството на транспорта.

Цели се отнемането на пристанищни територии за превръщането им в атракционни зони, без да е отпаднала от тях необходимостта за извършване на пристанищни услуги, заявяват синдикалистите. Те допълват, че на пристанищните ръководители било нареждано да предприемат мерки за рехабилитация, озеленяване и подмяна на огради в случай, че се стигне до отварянето им.

Будят съмнения и заложените в програмата за развитие на туризма на община Варна проекти за изграждане на атракционна зона на сегашните товарни кейове на пристанището до 2017 г. и на сграда с опера, театър и други до пето корабно място през 2016 г., смятат синдикалните активисти, които се чудят дали да вярват на обещанията на централната власт, че отварянето на пристанището ще стане едва след построяването на нови мощности.

Проявеното неуважение към пристанищните работници най-малко е синоним на европейски социален диалог, категорични са от профсъюзите. Завършват декларацията си с това, че и тримата синдикални лидери носят жестокия белег на синдикалната работа, страдайки от рак в различни разновидности. Нека не се подаваме на опитите да ни противопоставят, призовават те.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини