Изследват новооткрити потънали кораби край Калиакра

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Нови 85 нарушения на морското дъно са открити при изследване в западната част от българските териториални води на Черноморския шелф. Само 8 от тях представляват интерес за родните учени и ще бъдат проект на последващо проучване. Това съобщи на пресконференция във Варна проф. д-р Атанас Палазов – координатор на общ проект на Института по океанология на БАН и румънски специалисти за изследване на подводното археологическо наследство в територията от Калиакра до Констанца, предаде Черно море.

Обектите са открити на дълбочина между 20 и 100 м, извън фарватера, уточни проф. Палазов. За три от тях е ясно, че са потънали кораби от края на XIX и началото на XX век. Останалите 5 също се предполага, че са останки от плавателни съдове.

За съжаление бюрократични пречки са провалили родното изпълнение на проекта и обектите не са били изследвани добре, оплакаха се членове на 48-членния международен екип.

3-те експедиции на учените от Института по океанология на БАН са се провели при зимни условия. Така те не успели добре да проучат набелязаните обекти. Към момента родните изследователи разполагат със средства само за още едно – финално проучване, на което се разчита да даде по-голяма яснота, какво точно представляват, новонамерените по дъното на Черно море 8 потънали обекта.

Междусъседският проект се реализира в рамките на 18 месеца и цели проучване на археологическото наследство в западната част на Черноморския шелф с идеята за развиване на общ подводен туризъм между Румъния и България.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент