Фитерът на „Св. Николай“: Истината ще излезе наяве, моряците са невинни (видео)

vasil-kirov-korab-sveti-nikolayВярвам, че всички моряци от екипажа ще бъдат освободени. Това каза днес във Варна фитерът на кораб „Св. Николай“ Васил Киров. Корабът, плаващ под български флаг, и целият му 21-членен екипаж бяха арестувани на 13 август 2012 г. в международни води, по подозрения за контрабанда на наркотици. На борда на кораба, според испанските власти, са открити близо 3 тона кокаин.

По думите на Киров при операцията за задържане, никой член от екипажа не е видял въпросния наркотик. „Няма протокол, няма полеви тест“, подчерта още Киров. По думите му близо 2 дни корабът е останал без надзор, а по време на прехода до испанския порт не са открити улики срещу членове от екипажа. „Всичко беше разбито, не откриха на борда нищо срещу никой, нямаше кокаин в кабините или други доказателства“, обясни морякът, който от трето поколение е в професията. Според Киров спецчастите, които са атакували „Св. Николай“ дори откраднали част от по-скъпите вещи на моряците. Попитан от Maritime.bg от коя дата са кадрите, които разпространи испанската полиция със слизането на екипажа от кораба и едновременното разтоварване на дрогата, Киров коментира, че става въпрос за 2 дни след ареста.

Киров отхвърли и възможността наркотикът да е бил натоварен при прехода или на рейда. „Технически е невъзможно крановете да работят по време на преход или на рейда“, отсече той и допълни, че само испанските власти могат да кажат дали целият процес е постановка, каквито тези вече се появиха.

По думите на Киров петима са останалите в испанските затвори – четирима офицери и един член на изпълнителския състав.

От престоя в затвора фитерът на „Св. Николай“ излиза с няколко заболявания, сред които и проявен тумор в областта на шията.

„Повече няма да моля българската държава да ни помага, защото ние сме обидени от нейните действия. Пожелавам на моряшките семейства да имат кураж, няма да се предадем!“, каза още Киров.

||| Още по темата четете тукМоряк от „Св. Николай“: Целият екипаж е невинен

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент