К.д.п. Георги Цветков: Трябва да се обединим

kapitan-georgi-cvetkov

Трябва да се обединим. Този призив отправя в коментар бившият изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Георги Цветков по повод информацията, че пристанището в Бургас е приоритетно за Европейския съюз.

„Тогава (през 2011-2012) когато са се подавали бази данни за товарооборот и кандидатстване за включване към този „многомилионен“ проект, за България са натежали данните на тогавашния директор на порт Бургас – с „Лукойл“ и „перспективите“ пред новия терминал в Бургас“, коментира к.д.п. Цветков.

Maritime.bg припомня, че пристанище Бургас е определено за част от централната транспортна мрежа на Европа. Краят на коридор „Ориент – Източно Средиземноморие“ излиза именно на бургаския порт. Според новата европейска транспортна политика портът в Бургас трябва да отговори на поставени от съюза изисквания. В случая с Бургас това включва единствено осигуряването на превозвачите на алтернативни горива. Пристанище Варна пък попада в широкообхватната мрежа, която ще бъде развивана след 2030 година.

„Това е проспан момент за перспектива в развитието на Варна, но все пак чрез Бургас, България не е заобиколена (както става обикновено). Така че, добре е всички „морски“ (варненци да преглътнат че през 2011-2012 някой е проспал момента) да се обединим и се работи за Бургас (не срещу Варна, а срещу Констанца) за да има за всички българи“, призовава к.д.п. Цветков.

Тема в развитие:

Къде беше морският неправителствен сектор на Варна на 30 май 2013 година?

Инж. Кристиана Чакърова: Изборът на транспортните коридори на ЕС е политическо решение

Иван Вълков, ден след Maritime.bg: Пристанище Бургас изпревари Варна

Пак бистрят бъдещето на Пристанище Варна, докато Европа определи порта в Бургас за приоритетен

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент