5 млн. евро на месец плаща Франция за двата Мистрала

Фото: РИА Новости
Фото: РИА Новости

5 млн. евро месечно ще плаща Франция за охрана и техническо обслужване на двата хеликоптероносача „Мистрал“, ако не бъдат предадени на Руската федерация, пишат местни медии, цитирани от „Гласът на Русия“. Към тази сума ще се добавят и платените вече от Москва 890 милиона евро, плюс неустойката.

Президентът на Франция Франсоа Оланд каза, че условията за предаване на Русия на първия хеликоптероносач „Мистрал“ все още не са изпълнени. Като условие той посочи спазването на договора за прекратяване на огъня в Украйна и реализирането на договореностите, сключени в Минск.

Според френския вестник „L’Opinion“ неустойката по договора нараства с всеки ден, макар и да е ограничена до 5% от общата стойност. Москва може поиска доста по-голяма сума за неизпълнения контракт. Днес никой няма представа относно обема на тези плащания, но се сочат суми от €500 милиона до €5 милиарда, пише френското издание. Руската страна може да поиска и компенсиране на разходите, свързани с изпращането на руските моряци в Сен Назер или с инвестициите за подготовка на руския флот за приемане на двата кораба.

Франция трябваше да предаде първия „Мистрал“ на Русия още миналата година, но не го направи, като се позова на положението в Украйна. Сега Русия разглежда възможността от подаване на иск в съда.

„Мистрал“ е десантен хеликоптероносач. Франция го класифицира като десантно-команден кораб. Корабите от този клас се използват за десант на военни и технически средства и управлението на група, съединение или обединение на кораби или други сили.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент