Yasar Abi е изнесъл експлозиви от Бургас (снимки и видео)

yasar-abi
Кораб YASAR ABI е изнесъл експлозиви от Бургас
, потвърдиха няколко различни източника на Maritime.bg. Плавателният съд е разтоварил 1500 тона метални изделия в Пристанище Бургас, а на 29 януари в 23:25 ч. се е преместил на частен терминал. Именно там корабът, плаващ под Панамски флаг, е товарил 511 тона експлозиви (Клас 1.1). На втори февруари корабът излиза на рейд пред Бургас, няколко часа по-късно отплава без упоменаване на следващото пристанище.

Maritime.bg припомня, че руски сайтове разпространиха подробна информация за товара на кораба. YASAR ABI доставил боеприпаси в пристанище Октябръск, Николаевска област, Украйна. В това число 60 000 боеприпаса за противоракетна система „Тунгуска“, 40 000 за система ВОГ-45 и 20 000 за система ВОГ-25, включително 5 000 снаряда за 52-мм и 152-мм артилерийски оръдия. Като получател на товара е посочена фирма „Укрспецекспорт“, а изпращач е фирма „Steaven Trading“, твърдят руски издания.

oradiya
В редакцията на Maritime.bg бяха получени снимки, за които се твърди, че са правени в Бургас. На тях се виждат два броя 152 мм буксируеми гаубици Д-20. Въпросните гаубици вероятно са били част от товар за Ирак. Българското Министерство на отбраната обяви през миналата година, че предоставя от своите запаси на Ирак за борба с ИДИЛ въоръжение и боеприпаси на обща стойност 5.96 милиона лева.

Засечена бронирана машина на собствен ход преди товарене за Бургас в района на София.
Засечена бронирана машина на собствен ход преди товарене за Бургас в района на София.

В края на миналата година бе разпространена и информация за 20 бронирани машини МТ-ЛБ и БМП. Те бяха заснети в посока Бургас на автомагистрала Тракия. Предполага се, че самоходната техника е била натоварена на плавателни съдове в Бургас за неназована държава, също като последната пратка боеприпаси за „неназована“ държава.

Очаквайте продължение.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент