Пирати заложиха бомба на танкер

lapin

Танкер, плаващ под флага на Тайланд, е бил нападнат от пирати край Сингапур. Инцидентът е станал с кораб LAPIN (IMO 7808786), съобщиха в понеделник местни медии.

Пиратите атакували кораба, успели да се качат на борда му и заложили бомба. На борда на LAPIN има 15 моряци, сред тях няма пострадали. Нападателите прехвърлили на друг кораб превозваните от танкера 2000 t гориво. След това напуснали кораба, а екипажът на LAPIN сигнализирал тайландския флот. Спецекип успява да достигне до кораба и да неутрализира поставения експлозив. В този момент корабът се намира на около 5 nm от Пак Бара, екипажът успява да насочи кораба към водите на Тайланд.

След обезвреждането на бомбата, моряците разказали, че са атакувани от 8-членна банда. Сред пиратите поне трима били тежко въоръжени, разполагали с автоматично оръжие. Според моряците останалите пирати, за които се предполага, че са индонезийци, носили мечове.

След успешната атака с малка бързоходна лодка, към LAPIN се приближил по-голям немаркиран съд, на който било прехвърлено горивото. Преди да напуснат танкер пиратите заложили бомба, разказват членове на екипажа. Експлозивът бил поставен на крило на мостика на танкера. За щастие спецчастите успяват да неутрализират адската тротилова машина преди да се взриви.

Maritime.bg припомня, че е увеличен общият брой отвлечени от пирати кораби за миналата година, в сравнение с 2013 г, според доклад на Международното морско бюро. Нападенията и отвличанията на малки танкери във водите край Югоизточна Азия са основната причина за отчетеното повишаване на пиратската активност. През миналата година са отвлечени 21 кораба, а година по-рано техният брой е бил – 13. В плен на пиратите са попаднали 442 моряка, докато през 2013 г. 304 души са били отвлечени от тях. В световен мащаб са съобщени 245 инцидента с участие на пирати за миналата година. Това е с 40% по-малко в сравнение с отбелязания пик през 2011 година. Четирима моряци са загинали при пиратски нападения през 2013 г., други 13 са пострадали, а 9 са били отвлечени от кораби, сочи още докладът на ММБ. „Причина за увеличения брой отвличания са нападенията над малки танкери край бреговете на Югоизточна Азия“, коментира директорът на ММБ Потенгал Мукундан. „Банди атакуват именно танкери в тези води заради товара им“, добавя още той. Анализаторите на ММБ предупреждават, че се наблюдава увеличена агресия от страна на пиратите. При нападението на танкер през декември м.г. група пирати разстрелват моряк, който не се е съпротивлявал или опитал да се скрие от тях.

Maritime.bg припомня, че във Варна се проведе конференция, на която бяха обсъдени основните методи за подготовка на кораба за преминаване през опасни от пирати води. Лекция на темата изнесе к.д.п. Десислав Димов. Можете да чуете основните препоръки на капитана в аудио файла тук:


 


Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент