Арестуваха капитан, минал без пилот край Големия бариерен риф

C.S.DEVELOPE

Капитанът на кораб CHINA STEEL DEVELOPER е бил арестуван заради преминаване без пилот край част от Големия бариерен риф, съобщи федералната полиция в Австралия.

За навлизането и преминаването през морския защитен парк, тайванецът ще плати глоба в размер до 85 000 долара. Процесът срещу капитана трябва да приключи днес, съобщиха местни медии.

Случаят с кораб CHINA STEEL DEVELOPER е още от началото на годината, но едва сега местните съдилища дадоха ход на процеса и издадоха заповед за арест на капитана. В новогодишната нощ бълкерът преминал, без пилот на борда, през Hydrographers Passage – дълбоководен канал близо до риф Клиър край Маккей, Австралия. Задължително изискване, според местното законодателство, е преминаването да става с пилот.

Според властите CHINA STEEL DEVELOPER е превозил товар въглища до Китай, след което през последните дни се е завърнал на рейд пред Нюкасъл. Капитанът е арестуван в събота.

Заседналият на риф през 2010 година Sheng Neng 1
Заседналият на риф през 2010 година Sheng Neng 1

Maritime.bg припомня, че през 2010 година китайски бълкер удари риф в района. Тогава SHEN NENG 1 се отклони от курса си с повече от 5 nm и заседна. При засядането един от горивните танкове на кораба бе пробит, което доведе до сериозен разлив в защитената зона. Инцидентът с кораб SHEN NENG 1бе обявен от властите в Австралия като най-големия подобен случай. Три километра от рифа бяха унищожени. Старши помощник-капитанът на кораба бе осъден и излежа 3 месеца в местен затвор, капитанът пък плати глоба от 25 000 долара. (Вижте повече за случая в архива на Maritime.bg)

Всяка година 4 500 кораба преминават край Големия бариерен риф за пристанища в австралийския щат Куинсланд.

Maritime.bg припомня, че през 2012 година австралийското правителство обяви програма за построяването на мрежа от морски паркове, разположени по всички брегове на континента, като образуват най-голямата защитена зона в света. Резерватът ще се простира на 3,1 милиона кв. км в океана и ще обхване територията и на Големия бариерен риф. В района на огромния резерват ще бъде забранен риболовът, добиването на петрол и газ. Дотогава най-големият морски парк в света бе около островите Чагос, които са британска колония. Той е на площ от 545 000 кв. км.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент