Подводен газопровод все пак може да стигне до България

vladimir-putin

Връщане към проекта Южен поток в предишния му вид не може да има, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на изказване на руския президент Владимир Путин по време на съвместната му пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан, информира news.bg.

Все пак той си запази възможността за маневриране, посочвайки че Русия може да насочи нов подводен газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз.

От своя страна Виктор Орбан даде ясно да се разбере, че Будапеща иска да е транзитна страна в преноса на руски газ.

Ако информацията се потвърди това ще е поредният обрат в съдбата на тръбопровода, който е планиран до осигури 63 млрд, куб. м газ. от Русия по Черно море до Турция и Европейския съюз.

Към този момент не е ясно дали тръбата отново ще се казва Южен поток или по друг начин. Не е ясно дали проектът ще бъде в същия мащаб.

Припомняме, че първоначалните планове на проекта, които са от средата на миналото десетилетие предвиждаха газопроводът да преминава по Черно море и да „акостира“ на българския бряг край Варна, да продължи през Сърбия и Унгария до Централна Европа.

До началото на 1 декември миналата година този сценарий изглеждаше реализируем. Точно на тази дата обаче Владимир Путин обяви, че заради пречки от страна на България проектът няма да премине през България, а ще „излезе“ в Турция, откъдето да стигне до границата с Гърция и там да бъде изграден хъб.

Причината да се забави реализацията на проекта беше започната процедура от ЕК срещу България за нарушение на европейското законодателство в областта на обществените поръчки. Тази процедура беше по повод сключения договор за строителство на проекта през България с консорциум избран по непрозрачен начин. Строителството на Българския участък при сключването на договора през май миналата година бе оценено на около 3.8 млрд. евро.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент