Индия утроява ядрения си подводен флот

Ins_S62

Индия ще утрои броя на своите ядрени подводници. Това стана ясно след като страната обяви най-скъпата от пет години насам експанзия на флота, ход които идва след значителното засилване на китайското военноморско присъствие във водите на Индийския океан.

Индия планира строителството на 6 ядрени подводници и 7 нови кораба на обща стойност 16 млрд. долара. Още от май, след идването на власт на премиера Наренда Моди, Индия представи мащабни планове за развитие на всички родове войски. Според анализатори, Индия иска да се конкурира с Китай, който има значително военноморско превъзходство в района. Maritime.bg припомняме, че през миналата година 2 китайски подводници посетиха пристанища в Шри Ланка, близо до индийските брегове.

Предвижда се четири от новите кораби да бъдат построени в корабостроителници Mazagaon в Мумбай, а останалите в Garden Reach в Колката. Подводните лодки трябва да бъдат построени в ярда в град Висахапатнам. Всички съдове от новата програма трябва да влязат в експлоатация до 2030 година.

Maritime.bg припомня, че в момента Индия разполага само с една ядрена подводница, която бе закупена от Русия и в момента се изплаща. Освен нея южноазиатската република планира купуването на още една подводна лодка от федерацията. В момента флотът на страната разполага със 7 фрегати, шест от които са руско производство. Общо флотът на Индия разполага със 136 кораба, сред тях и 2 самолетоносача – руски и английски.

През 2010 година Индия изпревари Китай като най-голям вносител на военно оборудване, припомня Блумбърг. 70% от вноса в страната до 1950 година е бил руски.

През миналия месец американския президент Барак Обама посети страната и договори съвместни разработки за самолетоносачи.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент