САЩ платиха на Филипините за заседналия на риф миночистач

USS-Guardian
2 млн. долара компенсация са платили САЩ на Филипините за засядането на защитен риф на американския миночистач USS GUARDIAN. Maritime.bg припомня, че през януари 2013 година корабът заседна на защитения риф Табутаха. При инцидента бяха унищожени 2,345 кв. метра от уникалните в района корали, които са част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

В сряда властите в Манила съобщиха, че компенсацията е била получена в пълен размер.

10 седмици бяха необходими за нарязването и изваждането на кораба на секции от водите. Местните власти и американския флот решиха да нарежат плавателния съд на място за да не бъдат нанесени още щети на рифа при евентуален опит за изтеглянето му с влекачи.

Инцидентът с USS GUARDIAN стана причина за вълна от националистически обвинения срещу САЩ във Филипините, които са бивша колония на щатите и основен техен военен партньор в района.

Официално, след инцидента, Вашингтон поднесе своите извинения. Според доклад, който излезе пет месеца след инцидента, вината за допускането му носят капитанът на USS GUARDIAN и още трима офицери от екипажа на плавателния съд. Корабът навлиза в защитената зона, забранена за корабоплаване, заради лошото планиране на прехода, установи местното разследване.

От американските ВМС обявиха, че миночистачът, е заседнал защото са използвани грешни карти, които не включвали защитения обект. Филипинските власти налагат по 300 долара глоба за всеки метър поражения на защитената акватория.

На борда на USS GUARDIAN имаше 79 моряци. Сред тях нямаше пострадали. Часове след засядането екипажът бе евакуиран. Не бе допуснат разлив на гориво.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент