Корабостроителниците в Южна Корея са с най-голям дял в света

korabostroene

Най-много нови кораби за миналата година са построени в корабостроителници в Южна Корея. Това сочат данните на Clarksons, според които местните ярдове си връщат титлата на първенци в световната индустрия, след като бяха изпреварени от китайските заводи година по-рано.

35% от всички новопостроени съдове за миналата година са предадени от корабостроителници в Южна Корея. За миналата година е отчетен спад от 6% при поръчките за ново строителство. Южнокорейските корабостроители са строили повече LNG танкери и контейнеровози с капацитет над 8000 TEU, което е причината да възвърнат титлата на най-натоварени ярдове в света.

През миналата година китайските корабостроителници са имали 33% дял на пазара, а две години по-рано той бе 44%. На трето място в света са корабостроителниците в Япония. В топ 5 в света влизат и ярдовете в Германия.

През тази година, според Clarksons, се очаква ръст от 9% в поръчките за ново строителство.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент