За втори път сваляме таксата за пътнически кораби

Инж. Ангел Забуртов, генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура"
Инж. Ангел Забуртов, генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Сваляме отново, за втори пореден път, тонажната такса за пътническите кораби. Това каза генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Ангел Забуртов, цитиран от „Стандарт„. Внесли сме чрез транспортното министерство в МС предложение за изменение на „Тарифата за пристанищните такси, събирани от ДППИ“. С него искаме намаляване на коефициента за редуциране на тонажните такси специално за пътнически кораби от 0,5 на 0,4, обясни още той.

Ако например тонажната такса за круизен кораб от типа на MS Europa 2 (42 830 т), който през 2014 г. посети Варна, сега е 11 780 евро, то с новото намаление ще падне на 10 080 евро. Правим това за привличане на повече круизни кораби в тези кризисни времена. Надяваме се кабинетът да одобри промените следващия месец, за да влязат те в сила от началото на сезона, обясни Забуртов. Това е второто намаление на тонажната такса за круизните кораби, след като през август намалихме коефициента за редуциране на тонажната такса от 0.6 на 0.5.

Със сега предложеното ново намаление на коефициента на 0.4 на практика сваляме тонажната такса за круизите с 20%, обясни той. Така че всички твърдения, че таксите за круизните кораби били повишени, са чиста проба манипулация на общественото мнение, категоричен е Забуртов.

Истината е, че в един дисбурсмент са включени и цените на услугите, които предлагат и останалите участници на пазара – влекачни, пилотски компании, пристанищен оператор, корабни агенти и пр. Така че, ако от един дисбурсмент от 80 000 евро за приставане на кораб от висок клас, около 30 000 евро са таксите към ДППИ, а останалите 50 000 евро се плащат на другите участници на пазара. И ако ние намаляваме таксите, а някои ги увеличават, не е виновно ДППИ, че крайната цена за круизите е висока, заяви Забуртов. И препоръча на туроператорите да правят разбивка на дисбурсмента, който плащат за всяко посещение. Още повече, че у нас няма никакви критерии, по които влекачните и пилотските компании определят тарифите си, обясни Забуртов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент