Риболовен кораб удари индийска подводница

(IFR) International Fleet Review 2001. Mumbai, India

Индийска подводница се е сблъскаха с риболовен кораб. Инцидентът е станал в нощта срещу 20 февруари в Арабско море край Мумбай. Риболовен кораб е ударил перископа на индийската подводница INS SINDHUGHOSH, клас Кило. При инцидента няма пострадали, съобщиха от индийския флот.

Maritime.bg припомня, че на две от индийските подводници от същия клас имаше сериозни инциденти преди години.

INS SINDHUGHOSH е построена през 1986 година в СССР. Дизеловата подводница има водоизместване 2325 тона и дължина 72 метра.

Припомняме, че Индия ще утрои броя на своите ядрени подводници. Това стана ясно след като страната обяви най-скъпата от пет години насам експанзия на флота, ход които идва след значителното засилване на китайското военноморско присъствие във водите на Индийския океан.

Индия планира строителството на 6 ядрени подводници и 7 нови кораба на обща стойност 16 млрд. долара. Още от май, след идването на власт на премиера Наренда Моди, Индия представи мащабни планове за развитие на всички родове войски. Според анализатори, Индия иска да се конкурира с Китай, който има значително военноморско превъзходство в района.

||| Още по темата: Индия утроява ядрения си подводен флот

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент