Франция изпрати самолетоносач срещу Ислямска държава

frenski-samoletonosach
Франция изпраща самолетоносача си „Шарл де Гол“ за участие в операциите срещу „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) в Ирак, обяви представител на министерството на отбраната, цитиран от АФП.

„Включването на „Шарл де Гол“ във френската операция „Шамал“ (в Ирак) започва тази сутрин“, заяви пред агенцията член на антуража на френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, които пристигна на борда на самолетоносача с хеликоптер.

Първите изтребители „Рафал“ излетяха призори от „Шарл де Гол“, който кръстосва в Залива на 200 км северно от Бахрейн, в посока Ирак. Очаква се самолетите да достигнат целите си за около час и половина полет, което е два пъти по-бързо отколкото от базата в „Ал Дафра“, Обединените арабски емирства, използвана от френските ВВС.

„Шарл де Гол“, отплавал на 13 януари от Тулон в Южна Франция за петмесечна мисия, ще бъде ангажиран няколко седмици в Залива, редом до американския самолетоносач „Карл Винсън“, в рамките на международната коалиция, ръководена от САЩ, съобщи френски военен източник. След това самолетоносачът ще продължи към Индия. / vesti.bg

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент