Пристанище Варна се източва, твърдят синдикалисти

пристанище-варнаЗа сериозни злоупотреби от страна на председателя на Борда на директорите на Пристанище Варна Димитър Атанасов са алармирали от синдикалната организация на КНСБ в порта на срещата си със зам. министъра на транспорта Антон Гинев, съобщи председателят на структурата Пенка Илиева, цитирана от Топ Новини Варна.

В петък синдикалистите от пристанището успяха да се срещнат с ресорния зам. министър, за да обсъдят наболелите проблеми в предприятието, като след разговорите от министерството обявиха, че засега няма да спира работата в 1-во и 2-ро корабни места на пристанището. Оттам увериха още, че първо трябва да бъде реализиран напълно проектът за изграждане на Интермодален терминал, като фактът, че затова има вече подписан договор, доказва намеренията на Министерството на транспорта да осигури развитие и осигуряване на нови възможности за работа на пристанището.

Синдикалистите от КНСБ обаче не са удовлетворени от срещата. „Почувствахме се унизени от неглижирането на разговорите, стана ясно, че зам. министърът не е добре запознат с декларацията ни”, подчерта Илиева. По думите й имало много знаци, които показват противоречие между позицията на министъра на транспорта Ивайло Московски и неговия заместник относно варненския порт и неговото състояние.

При разговорите с Антон Гинев е било акцентирано върху случващото се в предприятието, като от синдиката са подчертали, че са силно обезпокоени от действията на Димитър Атанасов. „Пристанището буквално се източва. Сключват се договори с фирми, които не плащат, и ние подчертахме това пред зам. министъра. Имаме доказателства, че Атанасов е искал направо пари на ръка, за да има преференциално отношение към определени фирми”, заяви Илиева. По думите й станало ясно, че и до министерството на транспорта е достигнала информация за източване на пари. „Зам. министърът каза в прав текст, че този човек е спуснат отвисоко”, разказа синдикалистката. Пенка Илиева увери, че от СО на КНСБ в Пристанище Варна очакват до няколко дни да получат протокола от проведения разговор, като след това ще бъдат изнесени и допълнителни факти.

В началото на февруари пристанищни работници излязоха на протест срещу смяната на изпълнителния директор на порта доц. Божидар Чапаров, като се обявиха срещу политиката, водена от председателя на Борда на директорите на Пристанище Варна Димитър Атанасов и поискаха неговата оставка. Тогава те алармираха, че Атанасов отказва всякакъв контакт с работниците и имат сериозни опасения относно възможно погазване на трудовите им и социални права чрез отпадане на клаузи в КТД. Протестиращите бяха категорични, че министър Ивайло Московски изобщо не наясно със спецификата на работата в пристанището и не може да сравнява реализираната печалба с тази на хотели.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент