Рекорден брой кораби продадени през миналата година

shipping

Рекорден брой кораби са променили собственика си за миналата година, съобщи Maritime.bg | News, цитирайки Clarksons. През миналата година, на пазара се наблюдава увеличение с 29% на продажбите на кораби „втора ръка“ или общо 51 млн. GT. Сделките за покупко-продажби на стари кораби за 2014 година са били в размер на 26,1 млрд. щ. долара.

Най-голям е бил интересът към големи такери и контейнеровози.

„1 320 кораба или общо 51 млн. GT са продадени на пазара през 2014 година. Това е рекорд по големина на тонажа. Причина за отчетения ръст е интересът към танкерния сектор, където са реализирани сделки с 309 танкера с общ тонаж 23 млн. GT, което е с 82% повече от предходната 2013 година“, отбелязват от Clarksons, цитирани от Maritime.bg | News.

275 употребявани кораба за генерални товари, с общ тонаж 6,5 млн. GT са продадени през миналата година, като се отчита увеличение в размер на 48%. Огромен брой от тези съдове са контейнеровози. Clarksons отчитат сериозен спад при реализираните сделки за покупко-продажби на бълкери. Тези сделки са със 7% по-малко в сравнение с предходната година, като са 411 кораба са променили собственика си.

Най-много кораби от вторичния пазар през миналата година са купени от корабособственици от Гърция и Япония. Досега през тази година са продадени кораби с общ бруто тонаж от 3 млн. тона.

||| Цялата публикация можете да прочетете в английската версия на Maritime.bg тук. Мненията на авторите в английската версия може да не съвпадат с позицията на редакцията.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент