МТИТС подкрепя създаването на атракционна зона в Пристанище Варна – Изток

порт-варна

Министерството на транспорта подкрепя местните инициативи за свързване на централната градска част с акваторията на Пристанище Варна-Изток и постигане на съвременна визия за развитие на туристическата дейност. Това отговарят от транспортното министерство на въпроси от редакцията на сайта Барометър (barometar.net).

Официалната позиция на МТИТС:

Преместването на пристанище Варна-Изток и освобождаването на централната градска част от шума и натовареността на пътната инфраструктура в посока към и от пристанището търсят своето рационално решение от доста време. В момента пристанището е на около километър от центъра на града, в непосредствена близост до железопътната гара. Работата в пристанището създава редица проблеми по опазването на околната среда и организацията на движението в града.
В същото време ръководството на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията като принципал на „Пристанище Варна“ ЕАД оценява значението на пристанище Варна Изток върху осигуряването на необходимите мощности по обработката на вноса и износа на страната, както и нормалното и качественото функциониране на транспортната система като цяло. Със своите 14 корабни места, около 2378 м. кейове, покрити и открити складови площи и пр. пристанището обработва значителен обем вносно-износни товари. Към момента пристанище Варна-Изток е основното пристанище за осигуряване износа на зърнените храни и едно от най-натоварените контейнерни пристанища в страната. Всичко това се отчита при избора на решение, времеви график и последователност за решаване на конфликта с осигуряването на условия за развитие и модернизиране на централната градска зона на град Варна чрез „изнасяне” на пристанищните мощности, но същевременно недопускане на проблеми по обслужването на преминаващите през пристанището товари, кораби и клиенти.

По отношение на създаването на нов градски комплекс в зоната на Пристанището, който да фокусира разнообразна по вид развлекателна дейност, като свърже морето с историческата част на града, Министерството винаги е подкрепяло местните инициативи за свързване на централната градска част с акваторията на Варна-Изток и постигане на съвременна визия за развитие на туристическата дейност. От години се търсят решения за „изнасяне“ на пристанището от централната градска част и освобождаването й от проблемите със замърсяването на околната среда и трафика. Като част от решаването на проблема през 2014 г. в публичната програма „Растеж и развитие на регионите“ беше включен за финансиране обекта „Проектиране на интермодален терминал Варна“. В средата на м. септември приключи процедурата по обявената обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране, а преди няколко дни беше подписан договорът.

Следва да се има предвид, че Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията подкрепя идеята за изграждането на зоната, но това изграждане трябва да се разглежда в комплекс с предварително решаване на въпросите по изграждането на новия интермодален терминал, където да бъде изнесена дейността и производствените мощности като това „изнасяне“ не се отрази върху нормалната работа на пристанището и качеството при обслужването на клиентите.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент