Символите на държавността показва Военноморският музей за 3 март

voennomorski-muzey-varnaВоенноморският музей ще отбележи предстоящия Национален празник с изложбата „Свободна България. Символи на държавността“, която ще бъде открита на 27 февруари 2015 г. в 11.30 ч. в зала „Морски сговор“ на музея.

Изложбата ще представи експонати, които разкриват изграждането на символиката на държавността след Освобождението през 1878 г. Уникални реликви от фонда на Националния военноисторически музей, както и експонати от неговия филиал Военноморски музей за първи път ще срещнат публиката във Варна със символите, вградени в устоите на Третата българска държава.

Посетителите ще видят екземпляр на Конституцията на Княжество България, принадлежала на княз Александър I, оригинални проекти за гербове, първият български национален химн „Шуми Марица”, едни от първите български военни печати, както и бойното знаме на Дунавската флотилия от 1937 г. Носители на националната символика са и печати на кораби и военноморски части от фонда на Военноморския музей, вензели на княз Александър I от кораба, носещ неговото име.

В деня на Националния празник – 3 март, Военноморският музей ще работи с вход свободен от 9.30 ч. до 17.30 ч.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини