Рекордни печалби отчете Maersk

maersk

Рекордна печалба отчете за миналата година датската морска корпорация MAERSK (AP Moller-Maersk). Компанията съобщи, че е генерирала печалба в размер на 5,19 млрд. щ. долара. Maritime.bg припомня, че за 2013 година конгломератът от компании отчете печалба в размер на 3,77 млрд. щ. долара.

Общите приходи на групата възлизат на 47,56 млрд. долара. Най-голямо перо в печалбата носи продажбата на групата супермаркети, които MAERSK развиваше в Дания. От продажбата им корпорацията е спечелила 2,85 млрд. долара.

“Въпреки трудните условия на пазара, ние успяхме да развием бизнеса си”, коментира изпълнителният директор на MAERSK Нилс Андерсен.

Голям ръст в печалбата отчита подразделението на гиганта – Maersk Line. Близо с милиард повече е печалбата му в сравнение с 2013 година, като сумата възлиза на малко над 2,3 млрд. От компанията обясняват това с по-големите реализирани обеми превозени контейнери от очакваното. Сред положителните фактори за огромната печалба са добре развитите линии на контейнерния превозвач.

На “`червено” е подразделението Maersk Oil, което отчита загуби в размер на 861 млн. долара, в сравнение с печалбата от 1,04 млрд. за предходната година.

APM Terminal, което управлява пристанища в различни точки на света, също отчита стабилно увеличение на печалбите до 900 млн. долара.

Maersk Tankers, за която през 2013 година се предполагаше, че ще увеличава загубите си, всъщност генерира добра печалба, съобщиха от компанията. Фирмата печели близо 135 млн. долара, в сравнение със загубата от 317 млн. година по-рано. Според MAERSK причина за стабилизиране на танкерното подразделение е станала сложната програма за съкращаване на разходите.

Офшорната дъщерна компания – Maersk Supply Service, публикува в отчета си печалба от 201 млн. долара, с близо 20 млн. повече от предходния отчетен период.

Специализираната в салвидж операции компания Svitzer, част от групата на MAERSK, също отбелязва загуба. Фирмата губи 270 млн. долара, за сметка на печалба от 156 млн. година по-рано.

Според прогнозите на MAERSK, тази година още ще се подобри състоянието на пазара. Фирмата очаква ръст в рамките на 3 до 5 процента.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент