Индия поръчва четири нови бойни кораба

talwar-class

Четири нови кораба ще строи руската корабостроителница „Янтар“ за индийския флот, съобщиха вчера от базирания в Калининград ярд. Maritime.bg припомня, че в момента в „Янтар“ се строят шест фрегати за Индия.

„Индия вече потвърди интереса си за още четири кораба. Ще проведем преговори за строителство на още съдове за нуждите на военноморските сили на Индия“, коментира изпълнителният директор на корабостроителницата Олег Шумаков.

Очаква се в края на месеца руска делегация да посети Индия по повод корабостроителната програма между двете страни.

Корабостроителницата „Янтар“ предаде на индийския флот през месец юли м.г. три фрегати. Те бяха поръчани по договор от 2006 година на стойност 1,6 млрд. долара. Всеки от корабите разполага с по 8 ракети „Брамос“, съвместно разработени между Русия и Индия.

Maritime.bg припомня, че преди седмица станаха ясни плановете на Индия за утрояване на подводния й ядрен флот. Страната обяви най-скъпата от пет години насам експанзия на флота, ход който идва след значителното засилване на китайското военноморско присъствие във водите на Индийския океан.

Индия планира строителството на 6 ядрени подводници и 7 нови кораба на обща стойност 16 млрд. долара. Още от месец май м.г., след идването на власт на премиера Наренда Моди, Индия представи мащабни планове за развитие на всички родове войски. Според анализатори, Индия иска да се конкурира с Китай, който има значително военноморско превъзходство в района.

Още по темата за военноморското развитие на Индия четете тук:
[insert_posts query_type=“posts“ posts=“30018, 28761, 20833, 20222, 18894, 18443,“ num=“20″ display_style=“list-plain“]
Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент