Германска корабостроителница планира руска експанзия

nordic-yards

Германската корабостроителница „Нордик Ярдс“ (Nordic Yards) планира строителството на собствени мощности на територията на Руската федерация.

„Нордик“ е известен строител на специализирани съдове, предимно с ледови клас и ледоразбивачи. В Германия фирмата има три корабостроителници – във Висмар, Росток и Щралзунд.

„Нордик“ планира руската си експанзия в Далечния Изток или в района на Балтийско море. През последното десетилетие основен партньор на немската компания е руската ММЦ „Норильский никель“. Заедно двете предприятия разработиха значителен брой проекти за съдове, които оперират в арктически води.

„Нордик Ярдс“ планират и да засилят партньорството си с „Обединената корабостроителна корпорация“.

„Обмисляме изграждането на наша корабостроителница в Русия, тъй като виждаме перспектива в местния пазар. За да можем да участваме в държавните поръчки за корабостроене трябва да разполагаме с мощности на територията на федерацията“, обясни Витали Юсуфов, президент на немската компания. Руснакът зае този пост през 2009 година.

Maritime.bg припомня, че корабостроителницата „Нордик“ предаде преди няколко дни два нови свръхмодерни ледоразбивача за търсене и спасяване на руското министерство на транспорта. „БЕРИНГОВ ПРОЛИВ“ и „МУРМАН“ бяха именувани на церемония в корабостроителницата след строителство продължило 17 месеца. Двата съда ще служат в района на Сахалин и Мурманск.

Още по темата:
[insert_posts query_type=“posts“ posts=“30034″ display_style=“list-small“]
Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент