Пристанище Бургас участва на международна конференция за круизния туризъм

Фото: Флагман
Фото: Флагман

Представители на Пристанище Бургас ще участват в международна конференция с насоченост морски туризъм. Конференцията е организирана от Европейската комисия и ще се проведе в Брюксел, Белгия. Тя е под надслов ”Паневропейски диалог между круизни оператори, представители от пристанища и заинтересовани страни” и ще се проведе в периода 5-6 март. В престижния международен форум ще участват изпълнителният директор на пристанището Диян Димов и ръководителят на звено „Маркетинг, СУК и евроинтеграция” Стойчо Димов, съобщиха от пристанището пред Maritime.bg.

Конференцията ще бъде открита от Кармену Вела, еврокомисар по „Околна среда, морско дело и рибарство“, Елжбета Биенковска, еврокомисар по „Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия“ и Гезине Майснер, член на Европейския парламент.

По време на международния форум представителите на бургаското пристанище ще се срещнат с Пиерфранческо Ваго, изпълнителен директор на MSC Cruises, президент на световната организация на круизните оператори, Сантяго Грасия Мила, председател на Европейската организация на морските пристанища (ESPO) и Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм.

В конференцията са предвидени четири сесии за дискусии. Сред обсъжданите теми са бъдещето на пристанищата – процеси, предизвикателства, управление на пристанищните дейности, планиране на кейовата дейност и на атрактивни инвестиции, пасажерските терминали и безопасността на морските операции. Круизният туризъм и предизвикателствата, които поставя пред крайбрежните икономики, е друга тема за дискусии. Ще се коментират начините за създаването на допълнителен приход чрез ангажирането на туристически вериги и въображението на местното население, в промотирането на този вид туризъм за привличането на туристи, социалното въздействие върху местните икономики. Ще се обсъждат иновативните начини за свързване на пристанищата към вътрешните атракции, устойчиво развитие на оклоната среда чрез зелени решения. Една от важните дискусии е посветена на развитието и предизвикателствата пред круизния туризъм в Средиземно и Черно Море.

”Предвид сложната ситуация в Украйна и Русия част от круизните оператори не се чувстват в безопасност да изпълняват пътувания в Черно море, което ще доведе до спад в този вид круизи, прогнозират специалисти. Целта на всяко морско пътуване е да се посетят повече пристанища на близко разстояние, а заради конфликта това е невъзможно. За това за Бургас и в частност за пристанището е от изключителна важност да привлечем оператори, които извършват туристически пътувания в Средиземно море. Повечето от тях имат посещения на пристанището в Истанбул, а ние сме много близо до него. Надявам се да убедим круизните оператори, че Бургас и региона са атрактивни за техните туристи”, каза изпълнителният директор на пристанището Диян Димов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент