Протест в черноморското пристанище Иличовск, гонят частния оператор (снимки)

IMG_4336

Частният украински пристанищен оператор Container Terminal Ilyichevsk (CTI) иска незабавна намеса на президента на страната Петро Порошенко в спор между фирмата и държавната компания Ilyichevsk Commercial Seaport (ICS).

Частният оператор обжалва решение на съда, според което трябва да бъде прекратен договор за съвместно предприятие между фирмата и държавната компания, сключен през 2005 година. Именно с него частният оператор пое контрола над контейнерния терминал в порта на Черно море.

„Нарушаването на държавните гаранции в случая със CTI може да доведе до изключително негативни последици за Украйна, включително загуба на доверието на чуждестранните инвеститори. Сред тях са американският инвестиционен фонд Siguler Guff&Co. и немският SRR Deutschland, които имат участие в CTI. Настъпилата ситуация може да доведе до намаляване на чуждестранните инвестиции в Украйна“, подчерта изпълнителният директор на частния оператор Андрий Павлютин в писмото си до Порошенко.

Според думите на директора на CTI, ситуацията може да се окаже пагубна за стратегията за развитие на морските пристанища в страната.

Частната компания припомня, че досега е инвестирала 56 млн. долара за обновяване на контейнерния терминал в Иличовск.

От пресцентъра на частната компания съобщиха пред Maritime.bg, че вчера се е провел протест на работещите в предприятието. Около 100 души са протестирали пред Търговския съд в Одеса. Демонстрацията показва желанието на работещите в частната компания за справедлив процес. Освен исканията на работниците, свързани с пристанището, те издигнаха лозунги „Спрете корупцията в съдилищата в Одеса“ и „Не убивайте индустрията в Иличовск“.

Ако местните власти прекратят договора, 600 служители на частния оператор ще останат без работа.

Maritime.bg припомня, че спорът между частния оператор и държавната фирма се води още от миналата година. Тогава местен съд, без преглед на позицията на оператора, одобри искова молба от държавното дружество за прекратяване на договора. Съдът не е успял да определи начините, по които ще бъдат възстановени направените от частната компания инвестиции.

||| Още снимки можете да видите в английската версия на Maritime.bg тук.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент