Започват масови протести в пристанищата в Индия

indiya-protest-pristanishta

Масови протести ще започнат в индийските пристанища на 9 март, съобщиха петте най-големи синдиката, обединяващи пристанищни работници и служители в страната.

Maritime.bg припомня, че причина за недоволството, сред хилядите работещи в системата на пристанищата, е свързана с решението за отделяне на всеки порт в самостоятелно дружество.

Местните власти решиха да ревизират законов акт от 1963 година и да обособят отделни компании за най-големите пристанища и терминали в страната.

Според синдикатите това е първата стъпка за бъдещ приватизационен процес, който със сигурност ще доведе до масови съкращения в системата.

На 9 март работещи в 11 от най-големите пристанища ще излязат на протест, който е подкрепен и от Международната федерация на транспортните работници (ITF).

Maritime.bg припомня, че това е втори протест след като на 8 януари т.г. над 30 000 души блокираха за няколко часа работата в ключови терминали в Индия.

На втория протест се очакват още по-голям брой работници. Синдикалните лидери дори заплашват работата да бъде прекъсвана още по-често и за по-дълги периоди, да бъдат затваряни ключови пътни артерии, а в някои части на страната протестите да прераснат в общоградски или регионални.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент