Съмнения за „радиоактивен кораб” родиха протест в Турция

kuito
Кораб изпратен за нарязване в Турция стана причина за протест в южната ни съседка. Редица организации алармират, че кораб KUITO, който дълги години е използван за плаваща рафинерия край Ангола, има на борда си радиоактивни материали.

Maritime.bg припомня, че плавателният съд бе изведен на корабното режище Али ага край Измир преди няколко седмици. Още тогава местни екоактивисти алармираха за опасността от сериозно радиоактивно замърсяване на водите и опасност за здравето на работниците на режището.

KUITO трябва да бъде напълно нарязан в рамките на година, пише турският вестник „Хюриет”. Със задачата са натоварени 150 души на режището на Егейско море. Въпреки редицата коментари на местните природозащитници и представители на различни организации, турските органи за ядрено регулиране са издали документи, които отхвърлят наличието на опасни материали на борда, след направени замервания и проверки.

Протестиращите обаче твърдят, че огледите са правени от частна фирма, която има лиценз от турската агенция за ядрено регулиране, но се съмняват в коректността на данните. В отговор турските власти подчертаха, че ще извършват сериозен мониторинг на всеки етап от операцията по скрапиране на KUITO, която ще осигури 46 хил. тона метал на режището.

Екоорганизациите са готови да информират и международни организации, тъй като смятат, че още от 6 февруари, когато корабът е изведен на режището радиоактивни материали попадат в морето. Няма данни дали рязането е в ход или властите са го преустановили временно за вторични проверки.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент