Русия засилва ударно военноморския си потенциал

Steregushchy-41
В разгара на натовската експанзия в Източна Европа, Русия е предприела подобни стъпки по своите източни граници и в Тихоокеанския регион, където геополитическите й интереси се припокриват с тези на Китай. Много експерти сочат, че Москва и Пекин са изправени пред сериозно предизвикателство да удържат американските ходове в Източна Азия. В същото време РФ и Китай водят териториални спорове с Япония, а балансът на Корейския полуостров е гарант за стабилността в региона, според двете сили.

Досега Москва модернизира своя Тихоокеански флот, през последните пет години бяха проведени и десетки регулярни учения с Китай. Руският флот бе разгърнат и на „фронта” срещу пиратството край бреговете на Африка, освен това бяха проведени и множество арктически мисии.

Военни анализатори сочат, че само през последните две години руският Тихоокеански флот е получил солиден ъпгрейд. Приети са нови ядрени подводници от клас „Борей” и „Ясен”, както и множество нови кораби. Припомняме, че федерацията обяви 20-годишна програма за пълно обновяване на флота.

През миналата година руският министър на отбраната обяви ударната програма за създаване на флот, който да е способен да се противопостави на видимо агресивната политика на НАТО и САЩ. Според военни експерти, именно руската военноморска експанзия е допринесла за развитието на военните отношения на федерацията със страни от Латинска Америка.

През миналия месец министърът на отбраната Сергей Шойгу подписа ключови споразумения с Венецуела, Куба и Никарагуа, според които военни кораби на страната имат достъп до местните пристанища. Не е изключено разполагането и на бази. Преди седмица стана ясно, че Кипър също ще допуска руски кораби.

||| Вижте още: Руски военни кораби ще ползват пристанищата на Кипър

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент