Падна печалбата на Пристанище Ротердам

roterdam

С 4,9% по-малка е печалбата на Пристанище Ротердам за миналата година. Причина е амортизацията и по-големите изплатени дивиденти, обясняват от порта. Въпреки отчетената по-малка печалба, пристанището е генерирало приходи с над 3% повече от предходната година.

„Това не е никаква изненада за пристанището”, коментира финансовият директор Пол Смитс. По думите му направените инвестиции в проекта Maasvlakte 2 са причина за увеличения дългосрочен дебит на порта до 1,3 млрд. евро, което е довело до по-високи лихви.

Проектът е бил сериозно засегнат и от обезценяване, което по думите на Смитс е достигнало над 7 млн. евро.

„И всичко това се случи по време на световна финансова криза, когато на много ниски нива бяха общите икономически дейности”, коментира финансовият директор на пристанището.

Въпреки всичко пристанищното ръководство стриктно е следвало стратегията за развитие. Нито евро-цент от пристанищната печалба не е изразходен за дейности, които не са свързани с развитието на пристанищната инфраструктура.

Въпреки трудностите, за предходните 2 години са направени впечатляващи инвестиции. През 2013 година пристанището е инвестирало 262,9 млн. евро, а през миналата година 189,4 млн. евро. Със завършването на проекта Maasvlakte 2, ръководството на порта очаква да разшири предлаганите услуги и да внедри множество иновации.

||| Вижте още от последните новини от Пристанище Ротердам:

Танкер удари два моста в пристанище Ротердам

Докери протестираха срещу автоматизацията в пристанище Ротердам

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент