Вторият „Мистрал” излиза на ходови изпитания

Фото: РИА Новости
Фото: РИА Новости

Вторият хеликоптероносач „Мистрал”, който Франция построи за Русия, но все още не го е предала, ще излезе на ходови изпитания през следващата седмица. Според руски медии изпитанията ще се проведат между 16 и 20 март. От корабостроителници DCNS коментираха, че точната дата за започване на изпитанията е свързана с метео-обстановката и към момента тя не е известна.

Говорител на завода подчерта, че по време на изпитанията на борда на кораба няма да има представители на руското министерство на отбраната или флота.

5 млн. евро месечно плаща Франция за охрана и техническо обслужване на двата хеликоптероносача „Мистрал“, ако не бъдат предадени на Руската федерация, писаха неотдавна местни медии. Към тази сума се добавят и платените вече от Москва 890 милиона евро, плюс неустойката.

Maritime.bg припомня, че в началото на годината министерството на отбраната на Франция заяви, че няма да прави изявления по повод проваления договор за доставка. Решението за замразяване на договора е политическо и затова всички въпроси следва да се отнасят до президента на Франция, отсякоха военните.

Първият хеликоптероносач трябваше да постъпи в руския флот през есента на миналата година.

Преди четири години Франция гарантира чрез договор доставката на два хеликоптероносача за нуждите на флота на Русия. Договорът, на обща стойност 1,5 млрд. щ. долара, бе парафиран между Рособоронекспорт и DCNS.

||| Всичко по темата:
Хеликоптероносачите „Мистрал“ за Русия

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на