Екоактивисти скочиха срещу канал „Никарагуа”

nicaragua

Сериозни притеснения за околната среда изрази група специалисти по повод строителството на канал „Никарагуа”. Градежът ще бъде пагубен за крехките екосистеми в районите, през които ще преминава каналът, твърдят в свое изследване специалистите от Северна и Южна Америка.

Maritime.bg припомня, че китайска компания и местното правителство започнаха в края на миналата година мегапроекта за прокопаване на 278-километровия канал.

В момента се строи пътната инфраструктура, която ще поеме трафика на тежката механизация, включена в строителството.

Планирано е първият кораб да премине по новия канал след средата на 2019 година. Предвижда се каналът да бъде по-дълъг, по-широк и по-дълбок от Панамския.

Базираният в Хонконг строител и последващ оператор – HKND Group, съобщи, че каналът ще използва езерото Кокиболка (ез. Никарагуа, б.р.), което е най-големия тропически сладководен басейн в Централна Америка.

Според групата от 21 специалисти по опазване на околната среда, строителството ще стане причина за изселването на коренното население, което живее в района. Застрашени са десетки видове, сред които и много защитени, твърдят учените. Екоактивистите предупреждават за сериозните опасности от разливи и внасяне на инвазивни видове, които да застрашат най-известните обитатели на езерото – различните видове цихлиди. Освен това учените посочват, че екотуризмът в региона най-вероятно ще понесе сериозни загуби.

Интересно е да се отбележи, че екоактивистите, предимно от САЩ, съобщават, че каналът най-вероятно няма да отговори на огромните очаквания на подкрепящите го сред местното население, тъй като правителството не е публикувало бизнес план за неговото развитие.

Каналът обаче ще се превърне и в основен хъб за китайския бизнес към Централна Америка, регион който от години е доминиран от САЩ.

Строител на канал „Никарагуа“ е базирана в Хонконг HK Nicaragua Canal Development Investment Co Ltd. (HKND Group), която е контролирана от свързан с политическия елит в Китай инвеститор в телеком индустрията. „Този ден ще бъде записан в историята. Обявявам започване на строителството на великия канал „Никарагуа“, каза Уанг Джинг по време на официална първа копка, на която присъства и вицепрезидента на Никарагуа Омар Хелеслевенс. Maritime.bg припомня, че церемонията съвпадна с протести срещу градежа на местни жители.

||| Още по темата:
Започна строителството на канал „Никарагуа“
Nicaragua Canal to Strengthen BRICS, Undermine US Positions in the West (англ. версия на портала)

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).