Строят рибарско пристанище в Дуранкулак

Снимка: Shabla.be
Снимка: Shabla.be

Рибарите от граничното село Дуранкулак ще разполагат със самостоятелно пристанище, след като Министерският съвет предостави безвъзмездно за управление на община Шабла терен от 13 декара. Имотът е публична държавна собственост и е с отпаднала необходимост за Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предаде Монитор.

Предоставената държавна собственост е хелингово съоръжение с прилежащите му имоти, които да се използват за нуждите на рибарската общност.

„Имаме възможност да изградим самостоятелно пристанище за рибарите на Дуранкулак. Мястото дава възможност за приставане на около 20 лодки и може да се разшири. В близост до пристанището започнахме да изграждаме рибарска хижа, която ще осигури комфорт за рибарите. Имаме идея до пристанището да възстановим тракийско селище със занаяти, което ще е туристическа атракция. Рибарите разполагат и с голяма хладилна камера. В същото време в Шабла строим пазара за зеленчуци, като обособяваме и щанд за рибни продукти. Идеята е ако в Дуранкулак има повече риба, то тя да се предлага и на клиенти в Шабла”, обясни кметът на крайморската община проф. Райна Бърдарева.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).