Пристанище Бургас ще е на картата на круизния бизнес, чакат 50 хил. души

4

Ползотворно бе участието на представителите на „Пристанище Бургас” ЕАД в международната конференця ”Паневропейски диалог между круизни оператори, представители от пристанища и заинтересовани страни”, която се проведе в периода 5-6 март в Брюксел, Белгия, съобщиха от порта пред Maritime.bg. В престижния международен форум участваха изпълнителният директор на пристанището Диян Димов и ръководителят на звено „Маркетинг, СУК и евроинтеграция” Стойчо Димов.

Конференцията бе открита от Кармену Вела, еврокомисар по „Околна среда, морско дело и рибарство” и Гезине Майснер, член на Европейския парламент. През двата конферентни дни бяха проведени няколко основни сесии и паралелни работни семинари. Основно бяха разгледани темите свързани с нарастващият дял на круизните пътувания в световен мащаб и предизвикателствата пред пристанищата за обслужването на пасажерите, рационалното използване на околната среда за круизния сектор, благоприятните възможности за крайбрежните икономики от обслужването на круизи. По време на работните сесии бяха дискутирани предизвикателства и възможности за круизният туризъм в Атлантическият океан, Северно море , Арктика, Балтийско море, Средиземно и Черно море.
3
На международния форум представителите на бургаското пристанище проведоха срещи с Джанлука Супрани, директор на Глобално пристанищно развитие и крайбрежни дейности на MSC Cruises, Джон Портели, генерален мениджър на Рома Круизен терминал, Изабела Рикбост, генерален секретар на Европейската организация на морските пристанища (ESPO), Карла Салвадо, президент на Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища (MEDCRUISE) и Танос Палис, Генерален секретар на Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища (MEDCRUISE), както и с други участници в конференцията.

Пред представителите на круизните оператори бе поставен въпроса за бъдещото развитие на круизите в Черно море, предвид сложната ситуация в Украйна и Русия, предизвикателствата за круизния туризъм в Бургас и Варна. „Бяхме убедени, че през изминалия круизен сезон сме се представили отлично, като в бъдеще отново ще бъдем на картата на круизният бизнес”, каза след завръщнето си Стойчо Димов, ръководител на звено „Маркетинг, СУК и евроинтеграция”.
5
Представителите на основни круизни оператори – Royal Caribbean и Costa Cruises огласиха позицията си, за промяна на плановете си в Черно море за тази година вследствие на несигурната политическа обстановка в Украйна и Крим.

За 2015 година в Пристанище Бургас са планирани 31 посещения на круизни кораби с 47 740 пасажера, което е 10% ръст спрямо 2014 година. Поради нестабилната политическа обстановка тези планове трудно ще се осъществят.

По време на конференцията бургаските представители обсъдиха детайлите за членство в най-представителната Асоциация на Средиземноморските круизни пристанища – MEDCRUISE, като до провеждането на Годишната асамблея в средата на 2015 година ще се подготвят необходимите документи за кандидатстване.

Дискутирахме възможностите за бъдещо общо изговяне на проект с Егейския университет, Гърция. Също така се проучиха възможностите за бъдещо финансиране на развитието на стартиралия проект „Зона за обществен достъп – Бургас”, чрез стратегия „Син растеж”, посочи изпълнителният директор на пристанище Бургас Диян Димов

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент