Продължава военноморското учение на НАТО в Черно море (видео)

SNMG2
Военноморското учение на НАТО продължава във водите на Черно море, с ден закъснение от първоначалния график. В хода на маневрите се симулират атаки от въздуха срещу бойни кораби и подводници и тяхното неутрализиране чрез системи за противозвъздушна отбрана, пише Ройтерс. България участва с фрегатата „Дръзки”.

Групата, съставена от кораби на американски, канадски, турски, немски, италиански и румънски военноморските сили, влезе в Черно море по-рано този месец, за да участват в планираното учение край Варна. От българска страна участва фрегатата „Дръзки”. Американският ракетен крайцер „Виксбърг” е флагманът в маневрите, но участват и морски съдове от други страни членки на НАТО като Германия, Италия и Канада.

НАТО проведе редица учения в региона след анексирането на полуостров Крим от страна на Русия, за да увери своите членове от Източна Европа, че са добре защитени от потенциална руска заплаха. Западните и южните участъци от бреговата ивица на Черно море се споделя от три страни членки на НАТО – Турция, България и Румъния, докато на северните и източните брегове са разположени територии на Украйна, Русия и Грузия.

Миналата седмица министерството на отбраната на Русия обяви началото на широкомащабни военни учения в Южния военен окръг, включително в спорни територии около руските граници, като Кримския полуостров, предаде ТВ Европа.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент