Определиха държавните изисквания за морското образование

koraboplavaneМинистерският съвет прие наредби за държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“ по специалностите „Електрообзавеждане на кораба“, „Корабни машини и механизми“, „Корабоводене“ и „Корабна радиоелектроника“ от регулираните професии в професионално направление Транспорт, корабоплаване и авиация.

До този момент не са приемани държавни изисквания за придобиване на висше образование по тези специалности. В състава на работна група, изготвила проектите на наредбите в съответствие с всички международни изисквания, влизат представители на министерствата на образованието и науката и на отбраната, Изпълнителната агенция „Морска администрация“, Националната агенция за оценяване и акредитация, както и представители на висшите училища, обучаващи студенти по специалностите. Това са ВВМУ „Н. Вапцаров” и Техническият университет във Варна.

Получилите дипломи по тези специалности, придобиват професионална квалификация и могат да заемат длъжности при изискванията и условията на Наредба №6 от 2012 г. за компетентност на морските лица в Република България и по реда на Кодекса на търговското корабоплаване.

Maritime.bg – България / Морско образование

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент