Разработват стратегия за развитие на ветроходството

regatta

Стратегия за развитието на ветроходния спорт ще бъде представена пред общото събрание на Българска федерация по ветроходство, което ще се проведе през следващата година, научи Maritime.bg. Идеята за изготвянето на единен документ, който да определя развитието на морския спорт у нас, е на няколко клуба, които членуват във федерацията. На 7 март в Несебър се проведе среща между представители на Морски клуб „Компас“, Общински морски клуб „Несебър 2000“, ОМСК „Циклон – Поморие“, СК „Черно море – Бриз“, Уиндсърф клуб Бургас, ЯК „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“, ЯК „Несебър яхт клуб“, ЯК „Черноморец Бургас“ и ЯК „Порт Бургас“.

Обсъжданите въпроси, изводи и решения от тази среща, както и от последващи такива ще се материализират в единна стратегия.
vetrohodstvo
Групата клубове изтъкват, че родното ветроходство среща пречки пред развитието си, заради множество натрупани през годините проблеми. Сред тях те изтъкват липсата на достатъчно добре подготвени треньори и недостатъчното финансиране.

Една от основните цели на бъдещата стратегия е спортът да стане масов. Групата клубове предлага и приоритетни класове яхти за развитие у нас. Според тях киловото ветроходство трябва да се остави на самоуправление и да се обособи като отделен съвет по подобие на Offshore Racing Council в ISAF, както и в някои други страни, например Гърция. Председателят на този съвет или друго избрано от съвета лице трябва да бъде член на УС на БФВ, за да се осигури представителност на киловото ветроходство в управителното тяло на федерацията.

Клубовете предлагат да се изготви нов устав на ветроходната федерация, която според тях трябва да бъде оглавявана от хора с висок морал. Сред останалите изводи от срещата е, че подобни събирания трябва да се провеждат всяка година – да се възобнови практиката за годишни събирания на клубове и ветроходни деятели.

Maritime.bg – Спорт

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент