Рекордна година очакват корабните режища

korabno-rejishte

Рекорден брой кораби очакват да нарежат през тази година корабните режища, пише в доклад на анализаторите от базираната в Осло фирма Acrctic Securities.

Според доклада най-много кораби, изведени от експлоатация чрез нарязване, през тази година ще бъдат бълкерите, като се очаква общият тонаж да надхвърли 40 млн. dwt. Анализаторите обясняват това със срива на фрахтовия пазар.

„Годината ще бъде изключително успешна за нас“, коментира изпълнителният директор на фирма GMS Inc., която е най-големият купувач на кораби за нарязване. По думите му се очаква собствениците на кейпсайз бълкери масово да започнат скрапирането им. Не всички собственици обаче се готвят за този процес.

Например базираната в Япония – Nippon Yusen Kaisha, която е собственик на най-големия флот от кейпсайз бълкери, няма планове да реже нито един от тях, според говорителя на компанията Брандър Китамура, цитиран от Блумбърг.

Междувременно продължава битката между най-големите режища за получаване на по-голям пазарен дял.

В началото на годината сериозен ход в тази посока направиха двете най-големи компании от Китай. Те поискаха вписване в бъдещия европейски списък на лицензирани обекти за скрапиране на плавателни съдове.

Режищата Zhoushan Changhong и Jiang Xiagang Changjiang имат общ капацитет за нарязване на 220 съда или 2,3 млн. тона годишно. Двете компании искат регистрация след като официално от края на ноември м.г.

ЕС прие разпоредби за нарязване на кораби. Те са основно свързани с опазването на околната среда.

Още по темата: Китай иска да реже европейски кораби

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент