Русия била готова да потопи американския „Доналд Кук“ в Черно море

USS-Donald-Cook-Su-24

vitkoРусия е била готова да използва оръжие срещу американския боен кораб „Доналд Кук“. Това става ясно от думите на командващия Черноморския флот на федерацията адмирал Александър Витко. Военният моряк участва в документалния филм „Крим. Пътят към родината“, който бе излъчен снощи по руската национална телевизия. Документалната лента пресъздава руското виждане за кризата в Украйна.

Американският кораб е бил прихванат от брегови оръжеен комплекс „Бастион“ и от флагмана на Черноморския флот – крайцера „Москва“, казва адмиралът. По думите му в същото време американският кораб е правил опит да се доближи максимално до полуострова за да го накрие със своето въоръжение.

„След като установи, че е засечен и прихванат, „Доналд Кук“ направи рязък поворот на юг и на пълен ход се насочи към Босфора“, коментира с усмивка адмиралът във филма. Той илюстрира маневрите като описа курса на кораба като „осморка“. Документалният филм обаче не даде яснота дали други сили на руския Черноморски флот са били готови да се справят с „Доналд Кук“, каквато информация се появи преди време.

Руският президент Владимир Путин коментира в документалния филм, че не той е издал заповедта за включване на военноморската авиация и по-специално маневрите на руски бомбардировач СУ – 24 над американския разрушител „Доналд Кук“. 27 души от екипажа му подадоха рапорти за уволнение след като руският самолет прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес.

Руският президент Владимир Путин казва още, че украинските моряци в Севастопол са опитали да останат верни на дълга си по време на миналогодишните събития в Крим, но по това време държавата им не е съществувала. „Длъжен съм да кажа, че момчетата се държаха много достойно, но в този момент не знаеха на кого да се подчиняват, тъй като законният им главнокомандващ беше свален от власт“, казва още президентът на Русия. В интервюто си Путин коментира, че онези от украинските военнослужещи, които са били на страната на кримското опълчение, както и украинските казаци, са постъпили според волята на сърцата си. / Maritime.bg

Гледайте целия филм:

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент