Катар строи пристанище за 7 милиарда долара

doha

Ново мегапристанище строи Катар. Проектът е на обща стойност над 4,22 млрд. щ. долара и трябва да бъде завършен до 2020 година.

Новото пристанище ще се намира южно от столицата Доха. Инфраструктурата ще бъде разположена на над 2600 хектара, а инвестицията за закупуване на терените и строителството надхвърля 7 млрд. долара.

Освен търговско пристанище, мегапроектът предвижда градеж на военноморска база за флота на страната, както и строителството на икономическа зона.

Според местни медии първата фаза на проекта ще бъде завършена до края на тази година и ще позволи увеличаването на товарооборота с 2 млн. TEU. При цялостното му завършване, новият порт ще обработва 6 млн. TEU годишно.

Междувременно френската компания Thales съобщи, че е спечелила поръчка по проекта. Компанията ще осигури внедряването на пълен набор системи за сигурност, включително системи за засичане на движението, специално осветление и видео наблюдение.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент