Ислямска държава иска хаос в корабоплаването

Northern Trident 2009

Ислямска държава иска да предизвика хаос в корабоплаването. Това става ясно от изтекъл документ на непризнатата държава и сунитска терористична групировка, съобщава Quilliam – британска анти-терористична организация.

Според документа ИС ще осъществява атаки срещу търговски кораби, включително че е избрала сред целите си основни корабоплавателни пътища.

Анализаторите обаче определят тези твърдения като „блъф“. Според документа на ислямистите, корабоплаването може да осигури прехвърлянето на джихадисти в Южна Европа.

Документът подчертава, че Средиземно море е първата цел на Ислямска държава, която се ангажира да „разсипе корабоплаването по начин, какъвто е видян през Втората световна война“.

„Чрез своите контакти в Либия Ислямска държава теоретично е способна да причини щети в Средиземно море“, коментира Ян Миллен от Dryad Maritime. Той все пак добавя, че е под сериозен въпрос колко подготвена е групировката за атентати в открити води.

По думите му обаче теоретично са възможни самоубийствени атентати срещу кораби, осъществени от актива на групировката, чрез бързоходни плавателни съдове. „Това е много различно предизвикателство. В момента имаме сериозно наличие на охранители по корабите, заради Сомалийските пирати, но едно терористично нападение е съвсем друг въпрос. Това обаче не означава, че ако се наложи фирмите няма да осигурят адекватна защита за корабите си“, добавя Миллен.

Опитите на Ислямска държава за атаки срещу плавателни съдове са неуспешни засега.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент