Свършиха корабостроителите в Южна Корея, търсят чужденци

korabostroene
Сериозен недостиг на работна ръка отчита корабостроителният сектор в Южна Корея, съобщи местното министерство на търговията, индустрията и енергетиката. Това води до забавяне на доставките за строителство на нови кораби, се казва в съобщение на министерството.

Програмата за включване на „новите поколения корейци“ в корабостроенето върви почти неуспешно, тъй като младежите не избират професията заради отдалечеността на ярдовете и тежкия физически труд.

Maritime.bg припомня, че в бума на корабостроенето през 2008 г., Южна Корея предлагаше специални визи за чуждестранни корабостроители. Тогава обаче местното законодателство не позволяваше общият брой чужди корабостроители да надвишава 400 души.

Само 226 специалиста бяха наети от местните ярдове в този период.

В момента Южна Корея иска да достигне максимума на бройката като търси 174 чужденци.

Някои корабостроителни предприятия дори предлагат таванът да бъде увеличен незабавно за да не се допусне срив в сектора.

Договорите с чужденци имат още едно ограничение и то е свързано с максималните им срокове. Засега всяко предприятие е ограничено до наемането само на 10 чужденци за максимален период от 2 години.

|Вижте още:
|Корабостроителниците в Южна Корея са с най-голям дял в света

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент